Tájékoztató
a Meghallgató és Terápiás Központok működéséről

 

 

A szolgáltatás
Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (a továbbiakban: OGYSZ), mint gyermekvédelmi szakszolgáltatást nyújtó intézmény az elhanyagolt és bántalmazott, közülük is elsősorban a szexuálisan bántalmazott gyermekek vizsgálatát és terápiáját végző szolgáltatást, valamint - hivatalos szerv (rendőrség, bíróság, ügyészség) megkeresésére – az érintett gyermekek meghallgatását elősegítő szolgáltatást működtethet, melynek során a gyermekvédelmi szakemberek szoros együttműködésben dolgoznak az igazságszolgáltatással.

Jogszabályi háttér
A szolgáltatást a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 2019. január elsején hatályba lépő módosításával rögzítették, a Gyvt. 61. § (2) bekezdésében .
A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (a továbbiakban: Be.) 2021. január 1-jével hatályba lépett 87. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja szerint a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részvételét igénylő eljárási cselekményt a bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság a Gyvt. 61. § (2) bekezdése szerinti szolgáltatást végző szaktanácsadó közreműködésével is végrehajthatja.
A szaktanácsadó közreműködésével folytatott eljárási cselekmény végrehajtásának szabályait az egyes büntetőeljárási cselekményekre és a büntetőeljárásban részt vevő személyekre vonatkozó szabályokról szóló 12/2018. (VI. 12.) IM rendelet 7/A. fejezete részletesen rögzíti.

 

A Meghallgató és Terápiás Központok
Az OGYSZ a Gyvt. 61. § (2) bekezdése szerinti feladatokat Meghallgató és Terápiás Központokba (továbbiakban: Központ) szervezve látja el. Jelenleg öt Központ működik: kettő Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen és Gyulán, 2023-ban tervezett Baranya vármegyében, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is a vármegye székhelyeken egy-egy központ kialakítása.
A szolgáltatás működésének kereteit a Barnahus modell adja. A cél és feladat elősegíteni a bántalmazott gyermekek vallomástételét és ezáltal érvényes bizonyítékokat szerezni a bírósági eljárások számára anélkül, hogy a gyermeket újra és újra meghallgatnák, lehetőség szerint elkerülve ezzel azt a retraumatizációt, amely a gyermeket a történtek többszöri elmesélése során éri. A szolgáltatás célja egyszerre a gyermek védelme, az igazság felderítése és bizonyíték szolgáltatása, a gyermek lelki épségének megtartása, helyreállítása. A célok megvalósulását szolgáló – a Barnahus modell által is képviselt – korszerű gyermekvédelmi szemlélet multidiszciplináris megközelítésével összekapcsolja az igazságszolgáltatás és gyermekvédelem szervezeteit, elősegíti a különböző szakterületeken dolgozó szakemberek együttműködését a gyermek érdekében, egyetlen gyermekközpontú helyszínen.

A Központok által nyújtott szolgáltatás komplex, magában foglalja

 • a gyermek meghallgatását előkészítő tevékenységeket,
 • a gyermek felkészítését a meghallgatásra,
 • a gyermek meghallgatását,
 • a kihallgatás feltételeinek biztosítását:
  o gyermekbarát környezet,
  o kép- és hangfelvétel készítés,
  o monitor szoba, ahonnan az eljárási cselekmény vezetője figyeli és vezeti a kihallgatást – és ahol a bíró, ügyész, igazságügyi pszichológus szakértő is jelen lehet,
 • terápiás megsegítését, krízisintervenciót,
 • valamint részt vesz a gyerekekkel szembeni erőszakkal kapcsolatos ismeretterjesztésben, illetve a szakmaiközi együttműködéseket elősegítő, a közös tudásbázis gyarapító szakmai rendezvények szervezésében.

A Központokban a gyermekek:
• vizsgálatát és meghallgatását pszichológus vagy pszichiáter végzettségű szaktanácsadó,
• terápiáját klinikai gyermek szakpszichológus vagy pszichiáter végzettségű személy,
• orvosi vizsgálatát orvos,
• vizsgálatát, terápiáját és meghallgatását előkészítő tevékenységet szociális munkás,
• meghallgatásának technikai feltételeit, a kép és hang rögzítését technikus látja el .

A szaktanácsadó
A Központokban a Be., valamint a Gyvt. hivatkozott bekezdése alapján a bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság tizennyolcadik életévét be nem töltött személy esetén szaktanácsadó közreműködésével hallgathatja meg a kiskorút.
A rendőrségi eljárás során a gyermek kihallgatásában közreműködő szaktanácsadó pszichológus vagy pszichiáter végzettségű szakember lehet. Az Emberi Erőforrások Minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Belga Nagykövetség Flamand Kormány Képviseletének közreműködésével az OGYSZ 20 munkatársa sajátította el eddig a kiskorúak meghallgatásához szükséges speciális kihallgatás technikát, 13 fő rendelkezik az előírt képzettséggel is, így felkérhető szaktanácsadóként történő közreműködésre (Baranya 2, Békés 2, BAZ 2, Főváros 1, HB 1, JNSZ 1, Pest 2, Vas 2).
A gyermekek szaktanácsadó közreműködésével történő meghallgatásának alkalmazását elősegíti az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága által kidolgozott Módszerleírás a különleges bánásmód keretei között szaktanácsadó közreműködésével végrehajtott eljárási cselekmények rendőrségi alkalmazásához.

Írásbeli megkereséssel fordulhat hozzánk a Meghallgató és Terápiás Központok működésével kapcsolatosan az alábbi e-mail címen:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Meghallgató és Terápiás Központok közvetlen elérhetőségeit valamint a Szakmai Programot itt és itt találja.